banner

epleny si 22

Téli sportok
Magyarországon

A téli sportokról elsőre általában a síelés jut az eszünkbe, hiszen ilyenkor Magyarországon ezt a sportágat választják legtöbben. A sízés a test majdnem minden izmát egyenletesen megmozgatja, a nagyfokú szabadságérzet mellett az agyban komoly adrenalin termelést indít el, ami örömérzet fokozó hatással bír.

Ezért aztán nagyon kellemes a hóval fedte hegyekbe ellátogatni téli sportra, vagy egy téli hegyi túrára is. Ilyenkor egyszerűen csodálatos és lenyűgöző látni a hóval fedett hegyeket, az óriás fenyőket, beszívni a kristálytiszta hegyi levegőt.
A téli sportok kedvelői számára Magyarországon a Mátrában a Kékes csúcs a leglátogatottabb síparadicsom, ahová az egész család ellátogathat. A Mátra centrumban különböző programokkal, szolgáltatásokkal várják a téli sportok szerelmeseit. A szolgáltatások közt természetesen megtaláljuk a síoktatást, de aki nem hoz magával felszerelést bérlésre is van lehetőség. A Mátra kupa keretében rendezett felnőtt-és gyermek síversenyek mellett a Snowboard kedvelői számára is minden évben kiírnak versenyeket, bonyolítanak rendezvényeket.
A gyermekek többsége számára a szánkózás azért nem maradhat el! Nagyon szórakoztató és szinte észrevétlenül sokat mozognak a kicsik, mert a lejtő aljáról mindig fel kell mászniuk a domboldal tetejére, ahonnan majd újra és újra lecsúsznak, és valljuk be felnőttként mi is szívesen csúszkálunk ilyenkor e gyerkőcökkel.
Az első profi kötéssel ellátott snowboard (magyar nevén: hódeszka) 1972-ben jelent meg Jake Burton révén. Korábban is voltak próbálkozások, de azok más néven, más elképzelések szerint működtek.
A snowboard az elmúlt 40 esztendő legdinamikusabban fejlődő szakágává nőtte ki magát és emberek tucatjai kezdtek bele ebbe a veszélytelennek tűnő sportba. Egy felmérés szerint Amerikában a téli sportokat űzők 50%-a már snowboardozik. Európában ez a szám alacsonyabb, de a folyamatos térhódítás már az öreg kontinensen is felütötte a fejét. Jubileumra készülnek a deszkások: karácsony előtt, december 20-án, vasárnap tartják világszerte a World Snowboard Day, a hódeszkás világnap ünnepét, mely immár tízedik a sorban. A sportág népszerűsítése érdekében számos bemutató, verseny és játék, nagy buli lesz szerte a világban.
Az elmúlt időszakban a tradicionális síterepek is kivették a részüket a rendezésből, példás összefogással népszerűsítve a snowboardozást. Mátraszentistvánon és Eplényben is programokat szerveztek, könnyed lazasággal megmutatva, miért érdemes deszkázni, milyen örömeket nyújthat ez a látványos sport. Több ezren voltak mindkét helyszínen. A hódeszkások világnapjához az idén is csatlakozik Magyarország.
Síelésre és snowboardozásra hazánkban is van lehetőség, így ezért már nem kell külföldre utaznunk.
Bánkút Magyarországon talán a legjobb természeti adottságokkal rendelkező síközpont, melynek további, a kor színvonalára történő fejlesztése az észak-magyarországi turisztikai régió szempontjából is fontos. Ezért is kezdték el az elmúlt években a hóviszonyok javítását segítő „hóágyúzás” műszaki feltételeinek kiépítését, vásároltak korszerű hótaposó gépet és építettek fel egy igen korszerű, nagy teljesítményű sífelvonót.
Bánkút különösen kedvelt a téli sportok szerelmesei között. Jó téli hétvégeken akár 3000-5000 fő is felkeresi Bánkutat, havas hétköznapokon pedig 300-500 fő között van az ide látogatók száma. Egy átlagos síszezonban 20-30 ezren síeltek sípályáikon az ország legkülönbözőbb részeiből. Évente megrendezik amatőr síversenyeiket, melyeken alkalmanként 80-100 fő is elindul. Bánkút is helyet ad a diákolimpia városi és megyei versenyeinek, a snowboard és síbajnokság országos futamainak, és különböző szervezetek (rendőrség, honvédség, erdészet) síversenyeinek.
A Dalos-hegy a soproniak és a város környéki településeken élők kedvelt téli kikapcsolódó helye. A sípályát a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt, tartja fenn, mely a felvonó felújításával egy időben rendbe hozta a sípályát is, ahol megfelelő hóviszonyok esetén felkészülten várják a téli sportok szerelmeseit. A tányéros felvonó mellett egy enyhe lejtésű sípálya van. A közelben található szánkópálya is, illetve a jelölt utakon sítúrázási lehetőségekkel várják a sportolókat. A kék pálya mellett, a fekete-piroson snowboardozók számára kisebb sáncok is vannak az ugratásokhoz.
Érdekességként említeném meg még bandy-t, ami az András név becézett alakja mellett egyben téli sport is. A bandy-t hatalmas pályán játsszák, ütőt használnak, amivel kergetnek. A mérkőzés kétszer 45 percig tart, mint a nagypályás fociban. A bandy három sportág elegye. Egyik a jégkorong, hiszen jégen, korcsolyával a lábakon mérik össze tudásukat a játékosok. A másik a gyeplabda, hiszen egy hajlított bottal játsszák (innen ered az elnevezése is: az angol bent (hajlít) szóból alakult ki a bandy. Tizenegyen vannak csapatonként, és egy 63 mm átmérőjű labda a játékszer. Végül a focit is meg kell említeni, mint alkotóelemet, hiszen a labdarúgás szabályait érvényesítik a bandynál is.
Végül egy programajánlat a szülőknek: 2015. december 13-án (vasárnap), a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda szervezésében valósul meg a „Téli Sportágválasztó – Mozogj télen is!”, elnevezésű esemény a Városligeti Műjégpályán, ahol a megjelenő sportágakat minden esetben szakemberek, edzők képviselik. Ők mutatják be az adott mozgásforma lényegét és információt adnak a sportág gyakorlásának lehetőségeiről, feltételeiről. A Műjégpálya elkerített kb. 2000 m2-es jégfelületén és a mellette található szintén 2000 m2-es gyakorló jégpályán kipróbálható lesz a jégkorong, a korcsolyasportok, a curling, a bob, a szánkó és a jégvitorlás. A Vajdahunyad Vára előtt, tesztelheti magát mindenki síelésben, sífutásban és biatlonban vagy akár kutyafogat hajtásban, de a téli extrémebb sportágakkal is meg lehet ismerkedni majd. Ezen felül a MOB 5próba Rióba programsorozatának keretében a látogatók Mini 5próbázhatnak is, valamint a rendezvény támogatóinak, kiállítóinak köszönhetően számos játékos aktivitás részesei is lehetnek.

Hírlevél

Oldalainkat 4 vendég és 0 tag böngészi